Aktivitet & Utflykt

UPPTÄCK VACKRA RÄTTVIK

Bastuflotten i Rättvik

Nere vid båthamnen i Rättvik ligger en mysig bastuflotte. Här finns en vedeldad bastu som rymmer ca 12 personer, ett litet relaxrum med sittplatser för ca 8 personer samt ett soldäck på ca 10 kvm. Öppen året runt! Vintertid sågas det upp en isvak utanför flotten.

Hemsida: www.badabastu.nu
Facebook: Bastuflotten i Rättvik @bastuflottenirattvik
Säsong – Året runt

Fiska

Kring Rättvik finns det hur många natursköna tjärnar och sjöar som helst att fiska i, med bland annat abborre, gädda, gös, bäckröding, öring, harr. Här finns även några “put-and-take”-sjöar. Vi tipsar gärna om våra favoriter och kan vara behjälpliga med fiskekort och viss utrustning. För att få ut det mesta och det bästa av ditt fiske rekommenderar vi gärna lokala fiskeguider som känner till vart de bästa ställena finns att fiska på.

Hemsida – Rättvik Boda Fiskevårdsområde
Säsong – Året runt

Härligt på vår, sommar och höst

Rida

Ridning är en populär aktivitet. Att rida och upptäcka de mysiga Rättviksskogarna från hästryggen är en minnesvärd upplevelse. På Silverhill Stable finns det fina trygga Nordsvenska hästar som du rider på i bekväm westernsadel och Bertil guidar er runt i skogarna. Ridturen avslutas med en god fika på stallbacken.

Silverhill Stable ligger ca 2 mil från Lustigsgården.

Hemsida – www.silverhillstable.se
Säsong – Året runt

Vandra

Kring Rättvik och Siljan finns det hur många fina vandringsleder som helst, flera av dem bara runt knuten från Lustigsgården, som till exempel Tre Toppar eller Siljansleden. Vi tipsar gärna om vackra stigar och sevärdheter om du vill vandra på egen hand, annars har vi även samarbete med flera lokala guider. Lunchpaket att ta med kan beställas genom oss.

Hemsida – www.rattvik.se
Säsong – April – December

Cykla

Runt kring Rättvik och Siljan finns det gott om fina cykelleder, både i skogen och längs landsväg. Vi har kartor och utflyktstips. Hos oss på Lustigsgården finns det även några cyklar för uthyrning. Vi samarbetar även med andra cykelvänliga boenden, guider och kan vara behjälpliga med bagagetransport om ni vill göra dagsetapper.

Hemsida – www.bikingdalarna.se
Säsong – Maj-november

Golf

Golf i Dalarna. Det finns flera fina golfbanor i Siljansområdet. Rättvik GK är närmast och ligger bara 3 km bort. En trevlig 18 hålsbana och där finns även restaurang, golfshop, driving ranch och en stor fin puttinggreen att träna närspelet på. När du bor hos oss på Lustigsgården kan ni köpa greenfee checkar till Rättviks GK till reducerat pris.

Sedan finns även Mora GK, Tällbergsbyarnas GK, Leksands GK, Sollerön GK, Gagnefs GK, Dalsjö Golf inom en timmes radie.

Hemsida – www.rattviksgk.se
Säsong – Maj-oktober

Paddla

Det är rofyllt och mysigt att paddla. Runt i kring Rättvik finns många fina kanotleder. Enåbadets camping har kanoter till uthyrning för paddling på Enån. trapperservice har uthyrning för övriga kanotleder. De har även kajaker för uthyrning.

Hemsida paddla på Enån – www.rattvikscamping.se<a

Övriga kanotleder samt kajaker – www.trapperservice.se
Säsong – maj-oktober

Några mysiga vinteraktiviteter

Längdskidåkning

I Rättvik finns det massor av skidspår, både på konstsnö på IK Jarl och natursnö ute i de mysiga Rättviksskogarna. Spårprofil läggs i snövallen på skridskobanan på Siljan, så det går även att åka längdskidor där. Toppen för stakträning. Här på Lustigsgården har vi en vallabod där du kan ta hand om dina skidor. Vi har vallabänk och vallajärn, arbetet och valla står du själv för.

Hemsida – www.skidspar.se
Säsong – Dec – mars

Långfärdsskridskor

Kring Rättvik finns det många fina små sjöar att åka långfärdsskridskor på. Passa på innan snön kommer, men åk aldrig själv! Så fort det är fin is på Siljan plogas det en bana båthamnen Rättvik – båthamnen Vikarbyn, via Långbryggan, Stiftsgården och Sjurberg. Perfekt för långfärdskridskor men det brukar även synas till en och annan spark. Vi har skridskor för uthyrning. Spårprofil läggs i snövallen så det går även att åka längdskidor där, toppen för stakträning.

Hemsida – www.skridsko.net/siljan
Säsong – Januari – mars

Snöskovandring

Att ta sig fram på snöskor i den snöklädda skogen är en härlig upplevelse. Skogen finns runt knuten från Lustigsgården. Vi tipsar gärna om vackra stigar om du vill vandra på egen hand. Lunchpaket att ta med kan beställas genom oss. Snöskor finns att hyra.
Om du vill hitta i de orörda skogarna och få lunchen serverad rekommenderar vi dig att boka en tur med Lotta. Hon guidar dig i de djupa skogarna.

Hemsidawww.greenowltravel.com

Säsong – December – mars eller så länge det finns snö

Utflyktstips! Fråga oss gärna om fler tips, vi delar gärna med oss av trevliga ställen.

43 aktivitets- och utflyktstips:

Styggforsen,vattenfall och mysig natur
Springkällan, en naturlig fontän ute i skogen
Långbryggan
Vasastenen
Paddla kanot på Enån
Bastuflotte på Siljan
Bäversafari
Gocart
Bowling
Hyra kajak eller kanot
Fjärilssafari
Fäbodsbesök
Travbanan
Ridning
Hästskjuts
Spader Madam, second hand och retrobutik
Golf
Sommarrodel
Paintboll
Båttur på Siljan med M/S Gustav Vasa
Utförsåkning
Åka längdskidor
Åka långfärdsskridskor
Snöskovandring
Fiske
Vildmarksvandring
Björn excursion
Nittsjö Keramik
Keramiker Mikaela Willers
Dalhalla

Kring Rättvik:
Nusnäs Dalahästtillverkning
Zorngården
Vasaloppsmuseet
Vasaloppsarenan
Tomteland
Falu gruva
Carl Larssongården
Dalarnas Museum
Leksand Sommarland
Orsa Rovdjurs park
Dössberget
Bjursås
Aqua Nova