Bakgrund

Den 2 april 2013 blev vi stolta ägare till Lustigsgården. Vi lämnade då vårt liv på Värmdö, utanför Stockholm och flyttade hit till vackra Rättvik i Dalarna. Niclas är utbildad sjökapten och har jobbat till sjöss i över 20 år. De senaste åren som befälhavare på färjor mellan Malmö och Travemünde. Skärgårdstrafik i Stockholms skärgård har också legat högt på agendan genom åren. Ulrica är utbildad inom turism med ekonomisk inriktning och har jobbat inom restaurang- och mötesbranschen i över 20 år. De senaste åren som restaurangchef och konferensansvarig på M/S Teaterskeppet i Stockholm. Vi har varit gifta sedan 2000 och tillsammans har vi vår son Leo och hunden Willbur, en portugisisk vattenhund.

Eftersom Niclas jobbade till sjöss och vi varit ifrån varandra mycket, har vi länge velat hitta något där vi kan få mer tid tillsammans. Vi har räknat på en massa olika affärsideér genom åren men att vi tillsist hittade Lustigsgården och att vi flyttade hit, var en slump.

Det var en vän som flyttade hit och när vi var här och hälsade på blev vi imponerade hur vackert här är och att Rättvik var en så trivsam ort. När vi kom hem gick Niclas in på Hemnet på skoj och tittade på lite huspriser i Rättvik. Van vid Stockholmspriser, så får man mycket för pengarna här. Lustigsgården dök upp och efter lite funderande och räknande, bestämde vi oss för att åka upp och titta. Hux flux så var huset på Värmdö sålt och vi flyttade hit.

Renoveringen

Vi är båda händiga och har tidigare byggt om och renoverat två hus så vi har fått goda erfarenheter och kunskaper av att bygga och renovera tillsammans, vilket vi tycker är kul. Vårt stora projekt här på Lustigsgården har varit att renovera upp ena byggnaden som stått helt oanvänd sedan många år tillbaka. När vi tog över här var den ett ruckel som skulle rivas. Det var hål i taket och det regnade in och byggnaden hade ingen dränering. Färgflagor och tapeter hängde, fuktdoften var solklar och det växte svampar i källaren. Ett mardrömsköp för många, men vi slog till!

Vi började med att byta taket och sedan grävdes det runt huset och det blev dränerat. Torrt uppifrån och torrt nerifrån. Sedan började rivandet av det som var fuktskadat och ersätta de delarna. Vi har försökt behålla så mycket som möjligt av det gamla men samtidigt rätta oss efter dagens byggnormer och regler. Alla väggar och tak har dubbla skivor av brandgips, vilket resulterat i att vi burit in ca 700 gipsskivor (16 ton)… Varje gipsskiva fästes med ca 50 skruv, så mycket byggmaterial har det kånkats. Plus x antal reglar, många liter färg och många meter tapet osv. Många vändor till brädgården har det blivit…

Mycket slit men också väldigt roligt och utvecklande. Nu har vi 14 trevliga rum här på Lustigsgården, mot 3 stycken som det var när vi tog över.

Öppningen

I juli 2014 öppnades de första rummen i Längan och renoveringen har fortsatt etappvis. I juni 2016 stod det sista rummet klart. Nu finns där 10 nya rum samt en cykelverkstad i källaren som även fungerar som vallabod vintertid.

Vi är otroligt stolta och glada att vi vågade ta steget att ta oss an denna utmaning och flytta hit till vackra Rättvik. Här har vi fått ett nytt typ av liv med högre livskvalitet där vi kan jobba tillsammans med gemensamma mål. Vårt mål är att Lustigsgården ska vara ett trivsamt bed & breakfast med service ifrån hjärtat. Vi vill att våra gäster ska trivas lika bra här som vi gör.

Varmt välkomna till oss, vi ser fram emot att ta hand om er under er vistelse här hos oss på Lustigsgården!

Ulrica och Niclas Björklund